2014-ЖЫЛ: «КРда мектепте тамактандыруунун мамлекеттик саясатын алга илгерилетүү» долбоору
April 9, 2022, 06:49«Мектепте
тамактандыруу социалдык теңсиздикти жоюуга
тийиш: ал бир жагынан, аш болумдуу тамакты берет, экинчи
жагынан, мүмкүнчүлүктөрү көп ата-энелер кедей үй-бүлөлөргө жардам берүүгө тийиш. Балдардын
курсагы жарым тоют болгон үй-бүлөлөр өтө көп, ошондуктан мектепте тамактандыруунун маанилүүлүгүнө баа бербей коюуга болбойт».
Мектепте
тамактандыруунун мамлекеттик саясатын ишке ашырууда жергиликтүү коомдоштуктардын потенциалын жогорулатуу максатында 2014-жылы Фонд «КРда мектепте тамактандыруунун мамлекеттик саясатын алга илгерилетүү» деген өтө маанилүү долбоорду ишке ашыра баштады.
Долбоордун алкагында төмөнкүдөй иш-чаралар жүргүзүлдү: Пилоттук мектептердин, ата-энелердин, ЖӨБОлордун арасында мектепте тамактандыруу маселелеринде калктын маалымдар болушунун деңгээлин белгилөө боюнча сапаттуу изилдөөлөрдү уюштуруу жана жүргүзүү.
Бишкек шаарында, Жалал-Абад
шаарында кулинардык мастер-класстарды уюштуруу жана өткөрүү, иш-чаралар 1200 адамды, анын
ичинде 900 баланы камтыды.
Бул долбоордун алкагында мектептердин администрацияларынын, ата-энелердин, жергиликтүү коомдоштуктун,
журналисттердин, жергиликтүү кеңештердин депутаттарынын, жергиликтүү бийлик органдарынын өкүлдөрүнүн
потенциалын күчөтүү максатында өлкөнүн
алты регионунда 18 окутуучу семинар-тренинг өткөрүлдү, 600дөн ашык адам
камтылды. Тренингдердин мазмуну мектептеги ысык тамактын маанилүүлүгү жөнүндө, мектеп тамак-ашы кандай финансыланып жаткандыгы,
мектептерде ысык тамакты киргизүү үчүн жергиликтүү бийликтер, ата-энелер,
ишкерлер кандай салым кошо алаары, балдардын рационун кантип ар түрдүү кылууга
болоору, арзан тамак-аш азыктарынан турган менюну кантип байытууга боло
тургандыгы жөнүндө
түшүнүктү жакшыртуу маселелерине арналды.
Мектеп тамак-ашын оптималдаштыруу
боюнча пилоттук программа менен таанышуу максатында КР ЖК
депутаттарынын Ысык-Көл областынын Жети-Өгүз районуна таанышуу менен баруусу уюштурулду.
КР ЖКнын, тармактык министрликтердин өкүлдөрүнүн, Өкмөттүн Аппаратынын, пилоттук
ЖӨБОлордун өкүлдөрүнүн жана жергиликтүү
адистердин катышуусу менен тегерек столдор жана Жалал-Абад жана Нарын областтарына
алмашуу визиттери уюштурулду.
Мектеп тамак-ашынын маанилүүлүгүнүн жана анын
сапатын жогорулатуунун маселелери жөнүндө
маалымдар болууну арттыруу максатында журналисттер
үчүн семинар өткөрүлдү.
Балдардын тамак-ашынын сапатын
жакшыртуу боюнча ата-энелер үчүн буклеттер жана баракчалар
даярдалды жана чыгарылды.
2014-жылдын 18-декабрында Бишкек
шаарында «Роза Отунбаеванын демилгеси» эл аралык коомдук фонду төө буурчактан жана ашкабактан тамак
жасоо жагынан «Төө буурчак жана ашкабак» деген
тема боюнча ачык мастер-классты өткөрдү. Мастер-класс БУУнун КРдагы Дүйнөлүк азык-түлүк программасынын колдоосу менен
жана Түркиянын КРдагы Элчилиги, Кыргыз-Түрк «Манас» Университети жана «Тюбетейка»
ресто-клубу менен өнөктөштүктө өттү.
Бул долбоордун мектеп тамак-ашына жергиликтүү
бюджеттин беренелеринен финансылоону
бөлүү жагынан бир катар оң мисалдары бар. Пилоттук региондордо мектепте ысык
тамакты киргизүүнүн маанилүүлүгүн түшүнүүгө жетишилди.
Бир жыл аралыгында маалыматтарды таратуу
аркылуу ЖМКнын, интернет-порталдардын кызмат көрсөтүүлөрүн колдонгон
25 000ден ашык адам камтылды. 11TV’ден серия жана 6-радио берүү,
газеталардагы, интернет-порталдардагы макалалар – бардык ушул чаралар мектеп тамак-ашынын таанымал болушун
арттырууга, ысык тамактын маанилүүлүгү,
анын ар түрдүүлүгү, ишке киргизүү механизмдери, финансылоо системасы жана башкалар жөнүндө коомдун маалымдар
болушун жогорулатууга багытталган.